دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی

برگزاری کنفرانس اقتصادی مشترک ایران و فرانسه: تولید ملی، موانع داخلی و چالش‌های بین‌المللی

21 05 2018 00:00
کد خبر : 12399800
تعداد بازدید : 365

در روزهای یکشنبه 1397/02/23 و سه شنبه 1397/02/25 نشست‌هایی تحت عنوان «تولید ملی: موانع داخلی و چالش‌های بین‌المللی» به ترتیب در دانشگاه خوارزمی تهران و شعبه ارومیه دانشگاه الزهرا (س) با همکاری و مشارکت گروه اقتصاد دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا (س)، معاونت پژوهشی و امور بین‌الملل دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا، مدیریت بین‌الملل دانشگاه الزهرا ،دانشگاه خوارزمی، موسسه روابط بین‌المللی راهبردی فرانسه (IRIS) با حضور اعضای هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه الزهراء(س)، دانشگاه خوارزمی و اساتید و پژوهشگران موسسه روابط بین المللی و راهبردی فرانسه (IRIS) برگزار شد.
از مهمترین آثار حضور سخنرانان فرانسوی در این نشست می‌توان به افزایش تعاملات بین‎المللی دانشگاه‌ها، آشنایی با دیدگاه‌های صاحبنظران خارجی در رابطه با مسائل اقتصادی و توسعه‌ای کشور، هم‌اندیشی و هم افزایی بین‌المللی اشاره کرد. بر اساس مذاکرات انجام یافته در طول برگزاری این نشست‌ها، انجام مطالعات و پژوهش‌های مشترک با موسسه روابط بین‌المللی راهبردی فرانسه (IRIS)، تبادل دانشجو، همکاری در راهنمایی و مشاوره پایان نامه ها و رساله‌ها و برگزاری کارگاه‌ها و کلاس‌های کاربردی مشترک امکان پذیر است.
سخنرانان در ارومیه : آقای مهندس رضا حسینی معاون هماهنگی امور اقتصادی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی، دکتر حسن حیدری استاد اقتصاد دانشگاه ارومیه و رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان غربی، دکتر تیری کوویل، استاد و پژوهشگر موسسه روابط بین‌الملل و راهبردی فرانسه، دکتر رمی بورژو استاد و پژوهشگر موسسه روابط بین‌الملل و راهبردی فرانسه و دکتر اسماعیل صفرزاده عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه الزهرا (س)
گزارش مختصری از آنچه در همایش مذکور گذشت
در ابتدای همایش بعد از تلاوت قرآن کریم و پخش و ادای احترام به سرود ملی دو کشور، کلیپ معرفی امکانات و دستاوردهای دانشگاه الزهرا (س) به زبان انگلیسی پخش شد.
سخنرانی افتتاحیه همایش را جناب آقای مهندس حسینی معاون هماهنگی امور اقتصادی و اجتماعی استانداری آذربایجان غربی بر عهده داشتند. ایشان به تاریخچه استان و پتانسیل‌های اقتصادی و توسعه‌ای آن پرداختند و صاحبنظران و نخبگان این حوزه را در جهت کمک به ارتقای اقتصاد دانش بینان در استان دعوت به همکاری کردند.
سخنران بعدی دکتر حسن حیدری بودند که چالش‌ها و فرصت‌های توسعه اقتصادی استان را در قالب اتکا به درآمدهای کشاورزی، سهم پایین آن در اقتصاد ملی، توانمندی‌های فراموش شده گردشگری، وضعیت فضای کسب و کار مورد بحث قرار دادند. از نظر ایشان عامل کلیدی در توسعه آتی اقتصادی استان تاکید بر اقتصاد دانش و دانش ثروت آفرین است.
تیری کوویل کسب و کارهای خانودگی و کوچک و سرمایه‎داری از پایین را برای سخنرانی خود انتخاب کرده بودند. از نظر ایشان مهمترین چالش‌ها و مشکلات این گونه کسب و کارها در ایران عدم وجود اعتماد عمودی و عدم تضمین حقوق مالکیت بود؛ همچنین داشتن بینش مدرن در بین صاحبان این کسب و کارها از نقاط قوت در این زمینه شمرده شد.
راهبردهای توسعه اقتصادی و فناوری با تمرکز بر موضوعات پولی و اعتباری در صنایع کوچک موضوع بحث و سخنرانی آقای رمی بورژو بود. از نظر ایشان مهمترین مشکلات و چالش‌های توسعه کشور و تولید ملی را باید در نظام بانکی جستجو کرد؛ به طوری که در ایران بانک‌ها بسیار گران مدیریت می‌شوند و بخش قابل توجهی از درآمد آنها صرف هزینه می‌شود. به نظر ایشان، نرخ‌های بهره بالای بانکی یکی از مهمترین عوامل بالابودن هزینه در سیستم بانکی کشور است. همچنین از عدم موفقیت در جذب سرمایه‌های خارجی و مشکلات و موانع تجاری به عنوان دیگر چالش‌های پیش روی تولید ملی در اقتصاد ایران یاد شد.
آخرین سخنران این نشست دکتر صفرزاده بود که بحث خود را به بالندگی تولید ملی: موانع ساختاری و نهادی اختصاص داده بود. در این سخنرانی در ابتدا مفهوم و هدف از بالندگی تولید ملی در قالب تولید رقابت‌پذیر، با کیفیت، دانش محور و ثروت آفرین و دارای پیچیدگی بالا در تکنولوژی تولید معرفی شده و به دنبال آن به موانع نهادی و ساختاری آن در قالب وضعیت ضعیف رقابت‌پذیری، فضای نامطلوب کسب و کار، وضعیت حقوق مالکیت و هزینه مبادله، نظام تدبیر، تعامل دولت، بازار و نهادهای مدنی، ساختار نامتعادل سرمایه‌گذاری و تسهیلات اعطایی به بخش‌های مختلف اقتصاد کشور و اتکای بیش از به درآمدهای نفتی و گسست رابطه دولت- ملت اشاره شد.
بعد از ارائه آخرین سخنرانی، پنل پرسش و پاسخ برگزار شد و سخنرانان به پرسش‌های مطرح شده از طرف حاضرین پاسخ دادند.
پخش مجدد کلیپ دانشگاه الزهرا (س) در انتهای نشست، زینت بخش برنامه بود.
برنامه‌های جانبی همایش:
قبل از ظهر روز دوشنبه 1397/02/24 بازدید از کارخانه مارال صنعت ارومیه (تولید کننده کانتینر، تریلر، تریلر کمپرسی، تریلر یخچال و تریلر چادری) و نشست به صورت پرسش و پاسخ با معاون اداری و مالی آن انجام شد که برای مهمانان فرانسوی بسیار جالب و مفید بود.
بازدید از موسسه آموزش عالی ارومی به مدیریت دکتر خیرالله حدیدی استاد گروه مهندسی برق الکترونیک دانشگاه ارومیه برنامه بعدی روز دوشنبه بود. این موسسه با هدف پرورش دانشجویان تحصیلات تکمیلی به صورت آموزش عجین شده با پژوهش در بالاترین سطح جهانی و مشارکت آنها در تولید پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌ها در زمینه‌های مختلف میکروالکترونیک مخابرات، میکروماشین، سخت افزار و ... شکل گرفته است. بازدید از این موسسه به عنوان یکی از موسسات آموزش عالی نسل سوم برای مهمانان و بازدید کنندگان بسیار جالب و مایه مباهات بود.
بازدید از دریاچه زیبای ارومیه برنامه بعد از ظهر روز دوشنبه بود. با توجه به بارندگی‌های فصل بهار و ظاهرا باز کردن چند سد در اواخر سال 96، تراز آب دریاچه بهبود قابل توجهی نشان می‌داد.