دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی

نشست علمی تاثیر علوم اجتماعی ، فرهیختگی اجتماعی و سهم زنان در علوم اجتماعی

23 12 2018 00:00
کد خبر : 12401503
تعداد بازدید : 151

به مناسبت هفته پژوهش گروه علوم اجتماعی با همکاری معاونت پژوهشی و بین الملل دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی نشستی با عنوان تاثیر علوم اجتماعی ، فرهیختگی اجتماعی و سهم زنان در علوم اجتماعی برگزار نمود.
این نشست در تاریخ 18 آذر 97 از ساعت 9 الی 12 در سالن گردهمایی با استقبال چشمگیر اساتید و دانشجویان علاقمند مواجه شد.
مقصود فراستخواه عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی و برنامه ریزی آموزش عالی ، نعمت الله فاضلی رییس پژوهشکده مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و یعقوب موسوی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا سخنرانان این نشست علمی بودند.
اهم مباحث ارائه شده در این نشست به شرح زیر بود :
شکل گیری علوم اجتماعی از آغاز دو هدف اصلی را دنبال می کرده است. نخست انکشاف حقیقت در جهان اجتماع واقع و در ثانی کمک به کاهش و درمان معضلات اجتماعی و اخلاقی.
بنیانگذاران علوم اجتماعی از آغاز بر اساس این مفروضات اهتمام خود را در بسط و گسترش علوم اجتماعی به ویژه جامعه شناسی به کار گرفته اند تا کاریست های لازم نظری و قابل اجرا در عمل را برای کاهش الام بشری تدارک بینند.
پیامد توسعه علوم اجتماعی در سطح جامعه های معاصر ما شاهد تاثیرات وسیع علوم اجتماعی در تمام ابعاد و زمینه های جامعه ها در کمک به اصلاح، بهسازی و توسعه اجتماعی بوده و هستیم.
در حال حاضر به دنبال تغییر در نظامات نهادی و رویش و تکوین نقش ها و کاردکردها اجتماعی دامنه گرفتاری ها و ناهنجاری ها در سطوح جامعه بخصوص در ایران در حد غیر قابل پیش بینی افزایش یافته است.
در این میان این پرسش کلیدی می تواند مورد بازخوانی و تدقیق بیشتر قرار گیرد که سهم علوم اجتماعی در ایجاد، توسعه و اثر بخشی طرح و برنامه ها و کمک به کاهش معظلات متراکم شده اجتماعی چیست؟ چگونه می توان با تجدید ساختار علوم اجتماعی کنونی و حذف حشو و زوائد قواعد ناکارای آن و استمداد از نواوری فرهنگی و علمی و ایجاد بستر های جدید توان و ظرفیت علوم اجتماعی را در اثربخشی در جامعه ارتقاء بخشید. در این میان نمی توان نسبت به ویژگی ها فرهنگی و ماهیت انسانی این علوم غفلت نمود.
علوم اجتماعی از همان آغاز رسالت و ماموریتی ورای تامین نیازهای عادی و متداول مردم از حیث فنون وا بزارهای شناخت طبیعت و منبع طبیعی را دنبال می کرده است. در واقع شاخه های اصلی این علوم بویژه جامعه شناسی و علوم اجتماعی در صدد تعمیم و گسترش ابعاد فرهیختگی به مفهوم اعتناء و توجه به دیگری در جامعه و رونق نورم ها و هنجارهایی بوده است که بنیاد اخلاقی و انسانی روابط و مناسبات اجتماعی را تقویت می کرده است. به عبارت دیگر هدف اصلی علوم اجتماعی گسترش پارادایم های فرهیختگی اجتماعی و تعمیم و تثبیت جهات از جامانده تنظیمات اخلاقی است که بهر علت غیبت آنها زمینه های بروز مخاطرات اجتماعی از نوع ستیز و ناهنجاری و عقب ماندگی و انحطاط اجتماعی را موجب می گردد. باید اذعان نمود علوم اجتماعی در طی یک سده تحولات و ترقیات فراوانی را تجربه نموده است.
در این مدت نسلی از نظریه پردازان و اندیشمندان در درون خانواده و اصحاب علوم اجتماعی پا به عرصه گذاشته و هر کدام در عرصه تولید اندیشه و مفهوم و ایده های جامعه شناختی و نیز کمک به تعمیم ان تلاش داشته اند. در این میان نمی توان به افزایش سهم زنان در علوم اجتماعی و افزایش سهم آنان در فراگیری و گسترش جامعه شناسی و سایر رشته های علوم اجتماعی بیتفاوت بود. افزایش سهم زنان در علوم اجتماعی نشانگان توجه بخش مهمی از جامعه به پیامدهای کارکردی آموزش و فراگیری علوم اجتماعی در عرصه هایی که زنان بیشتر بدان علاقمند و درگیر هستند.
تعلیم و تربیت و فرهنگ و رشد و بالندگی و اعتلای اجتماعی و دهها مقولات مشابه دیگر عرصه اندیشه و کنش پیوسته زنان است و علوم اجتماعی ابزار معرفتی متناسبی برای تقویت این بعد در زنان در کنار توسعه و تقویت سایر توانمندی آنان است.